Bitar till kaffet #12 (S2E4)


Efter att ha tryckt absurda mängder Red Bull samt gått igenom samtliga nummer av SHN så är nu äntligen avsnittet ute. I det får ni höra från chefredaktör Ulf Selstam själv om hur det gick till när tidningen togs fram. Det hela varvas givetvis med fantastiska låtar med någon sorts koppling till tidningen.

Chip o’hoj allesammans!

Svenska Hemdatornytt är en tidning som många av oss växte upp med. I den så kunde vi läsa om vår favorithobby på ett lättillgängligt och underhållande sätt samtidigt som vi lärde känna figurer såsom Torsten, Attle och Atari STen. Som den första tidningen i Sverige som inte tog datoranvändandet på allt för stort allvar kunde vi spolingar äntligen få tag på spel- och demonyheter samtidigt som vi också lärde oss programmera basic och maskinkod via de många olika artikelserierna som förekom i tidningen.

Jag bestämde mig för ganska länge sedan att någon gång göra ett avsnitt om SHN. Lyckligtvis väntade jag dock lite med det och det visade sig vara ett mycket bra beslut då jag av en ren slump hittade till hemdatornytts hemsida och det inscanningsprojekt som chefredaktören, Ulf Selstam, dragit igång. Efter att ha mailat lite med Ulf så föreslog jag att köra en intervju i programmet, för vad skulle kunna vara bättre än att diskutera min ungdoms favorittidning med självaste chefredaktören? Ulf ställde till min stora glädje upp och det här programmet är alltså ett resultat av det samtalet.

SHN kommer att rebootas som en digital tidning inom kort, se till att ni går till www.hemdatornytt.se och anmäler erat intresse för denna monumentala händelse. Här kan ni också läsa de gamla klassiska numren som nu alla finns inscannade.

Det här är nog det avsnitt av BTK som jag lagt ned mest tid på och det var sannerligen ett nöje att få läsa igenom alla gamla tidningar i jakt på roliga fakta och låtar att ha med i programmet. Jag hoppas att ni gillar det och att många gamla fina minnen väcks inom er för er som läste Svenska hemdatornytt på den här tiden. Om ni är för unga för att ha varit med när det begav sig så hoppas jag givetvis att jag och Ulf har lyckats förmedla lite av känslan hur det var på den här gyllene tiden.

Hör väldigt gärna av er med kommentarer om vad ni tyckte om avsnittet, eller med era anekdoter rörande Svenska hemdatornytt.

Frågor/önskningar/kärleksbrev: btk@bitartillkaffet.se
Facebookgruppen, det är där det händer: Gå med i den!
iTunes, för du vill också vara en hipster: Skriv en review!

Häppåer!

Nemesis the Warlock

Rob Hubbard
C64/6581

[nemesis the warlock @ lemon64]
[nemesis the warlock @ youtube]
 

Fuzzball

Ziphoid (John Carehag)
Amiga/Fred Editor

[fuzzball @ system3.com]
[fuzzball @ youtube]
 

Glider Rider

David Whittaker
C64/6581

[glider rider @ lemon64]
[david whittaker @ wikipedia]
 

Obsession

Aquatic Adventure
Per Almered
Atari/MOD

[obsession fan page]
[obsession @ youtube]

Neverending Story

Lizardking (Gustaf Grefberg)
PC/XM

[lizardking @ wikipedia]
[limahl – never ending story @ youtube]
 

Shelter

Zodiac (Erik Stridell)
PC/8CHMOD

[cascada @ pouet]
[holistic @ youtube]
 

Turbo Outrun

Jeroen Tel
C64/6581

[turbo outrun @ lemon64]
[turbo outrun @ youtube (fel ljudchip)]
 

Turrican 2

Main Title
Chris Hülsbeck
Amiga/TFMX

[turrican 2 @ lemon amiga]
[turrican 2 @ youtube]

6 thoughts on “Bitar till kaffet #12 (S2E4)

 1. Tuuuuurrican 2! Fantastisk musik som förevigt kommer ligga på första plats på min personliga lista över bästa spelmusiken någonsin. Kommer aldrig överträffas av något någonsin. :)

  Och tack för en superbra podcast!

  • Tack för din kommentar, fantastiskt att du hittat hit. Jag försökte förstå din kod när jag var 8-9 år och läste SHN men fattade aldrig riktigt hur någonting fungerade för jag visste inte ens vad en assembler eller maskinkodsmonitor var :'(. Jag tar igen det nu dock. Jag har nu, trettiotvå år gammal knäckt bordern samt spelat siddar i interrupts, som en boss! 😀

 2. Kul med lite gamla minnen!
  Jag tog ju tag i PC Hemma från start när Bröderna Lindströms köpte namnet SHN och lämnade tidningen 1996 när jag flyttade från Sverige. Innan dess var jag chefredaktör för tidningen Attack (1991-1994). Som sagt, kul att höra Ulf prata om hemdatortiden och hur den utvecklades till en “gråzon” för arbetsdatorer som användes för spel och underhållning.
  Mvh
  Peo Lekare

  • Kul att du hörde av dig! Spännande med ännu mer historia kring detta, och fantastiskt att se ännu ett ansikte från den gamla goda tiden. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *